Dasar Privasi

Dasar Privasi PosCari

Terakhir Dikemas Kini: 10 Mac 2016 

Arus Segar Network ("kami") mengendalikan http://www.poscari.com ("Web", atau “Khidmat”). Laman ini memaklumkan dasar-dasar kami kepada anda tentang pengumpulan, penggunaan dan pendedahan Maklumat Peribadi yang kami terima daripada para pengguna Web ini. 

Kami hormati privasi anda dan akan melayan semua maklumat peribadi diberikan sebaik mungkin dan menurut undang-undang. Bagaimanapun, untuk menyediakan anda pelbagai fungsi web seperti memudahkan komunikasi antara anda, para pembeli/pelanggan berpotensi dan kami, kami memerlukan beberapa Maklumat Peribadi daripada anda. Tambahan pula, beberapa maklumat itu akan digunakan dalam penyediaan dan pembaikan Web kami. 

Dengan menggunakan atau terus menggunakan Web ini, anda setuju dengan pengumpulan dan penggunaan maklumat selaras dengan dasar ini. Dengan itu, kami menjelaskan di bawah, tentang apa dan bagaimana kami menggunakannya. 

Pengumpulan dan Penggunaan Maklumat

Semasa menggunakan Web kami, kami mungkin meminta anda menyediakan kami dengan maklumat boleh dikenal pasti secara peribadi yang boleh digunakan untuk menghubungi atau mengenal pasti anda. Maklumat boleh dikenal pasti secara peribadi boleh termasuk, tapi tidak terhad kepada nama (“Maklumat Peribadi”), alamat e-mel, dan negara anda. 

Berikut ialah data peribadi yang diperlukan daripada anda ketika pendaftaran anda (termasuklah bila anda mengepos iklan/senarai tanpa pendaftaran) untuk menugaskannya atau mencipta akaun peribadi (jenis akaun pengguna) atau syarikat (hanya anda boleh melihat akaun terperinci anda bila anda berlog masuk), termasuklah profil awam nyata:

 1. Nama 
  Nama diperlukan untuk membuat akaun anda atas nama anda sendiri di laman pendaftaran dan laman senarai/pos bagi mengenal pasti anda sebagai penerbit/pengepos laman senarai. Mengisi nama anda di laman senarai/pos membolehkan para pelawat atau para pelanggan berpotensi menghubungi dan mengenal pasti anda dengan nama.
 2. Alamat E-mel
  Ia diperlukan semasa pendaftaran bagi membuat satu akaun untuk anda, mengesahkan akaun anda, dan tujuan-tujuan lain berkaitan Servis. Selain itu, e-mel anda juga diperlukan di laman senarai/pos, namun ia tidak akan kelihatan kepada umum di laman senarai (item) anda, jika anda tidak menetapkannya sebagai “awam”. Menyediakan kami e-mel akan memudahkan komunikasi khususnya antara anda, dan para pembeli/pelanggan berpotensi.
 3. Jenis pengguna
  Anda dikehendaki memilih sama ada “Pengguna” atau “Syarikat”. Maklumat ini diperlukan untuk mengenal pasti jika anda mewakili individu atau sebuah syarikat. Bagaimanapun, maklumat ini tidak akan ditanya bila anda mengepos tanpa pendaftaran.

Bagaimanapun, jika anda mahu menetapkan perincian Profil Awam, anda boleh berbuat demikian di laman Akaun anda dengan mengemudi ke menu Akaun di kiri laman. Berikut ialah data peribadi pilihan yang anda mungkin mahu tambah atau set, untuk memudahkan para pelawat atau pembeli/pelanggan berpotensi berhubung dengan anda dan lebih meyakini anda:

 1. Nama pengguna   
  Kami menasihati anda menggunakan nama anda atau nama syarikat anda yang sebenar untuk memiliki kepercayaan para pembeli atau pelanggan anda.
 2. Fon bimbit    
  Ini ialah nombor telefon mudah alih sebenar anda untuk memberi para pelanggan berpotensi anda pilihan lain menghubungi anda, selain menghubungi anda melalui laman senarai.
 3. Fon        
  Nombor telefon talian tetap anda.
 4. Web      
  Anda boleh memasukkan pautan ke tapak web anda bagi menarik para pelawat atau para pelanggan berpotensi anda melihat produk-produk atau khidmat-khidmat yang anda tawarkan.
 5. Maklumat Tambahan         
  Huraian anda tentang diri atau syarikat (apa anda jual atau sediakan)/sejarah/ringkasan.
 6. Negara
  Pada masa ini, Servis kami hanya dibuka kepada Malaysia, Brunei dan Singapura. Anda boleh memilih negara anda berdasarkan tempat produk atau khidmat yang anda tawarkan.
 7. Rantau        
  Juga bermakna “Negeri” untuk para pengguna Malaysia.
 8. Bandar
 9. Kawasan Bandar       
  Juga bermakna “Daerah”.
 10. Kod Zip         
  Juga bermakna “Poskod”.
 11. Alamat         
  Alamat bisnes atau syarikat. Untuk privasi dan keselamatan/sekuriti, kami menasihati anda hanya menulis alamat syarikat, jika ada. 

Data Log

Seperti banyak pengendali web, kami mengumpul maklumat yang pelayar (browser) anda hantar apabila anda melawat Web (“Data Log”). 

Data Log ini mungkin termasuk maklumat seperti alamat Protokol Internet (“IP”), jenis pelayar, versi pelayar, laman-laman di Web kami yang anda lawat, tempoh lawatan di laman-laman itu dan statistik-statistik lain. 

Tambahan pula, kami mungkin menggunakan khidmat-khidmat pihak ketiga seperti Google Analytics dan StatCounter yang mengumpul, memantau dan menganalisisnya bagi membaiki Khidmat kami. Untuk maklumat lanjut tentang dasar-dasar penyedia khidmat pihak ketiga, sila lawat web-web mereka. 

Komunikasi

Kami mungkin menggunakan Maklumat Peribadi anda untuk berhubung dengan anda melalui surat-surat berita (newsletters), bahan-bahan pemasaran atau promosi serta maklumat lain yang mungkin bermanfaat kepada anda. Tambahan pula, untuk memaklumkan anda bahawa senarai/iklan anda telah diluluskan (dan kini telah diterbitkan di PosCari), untuk memaklumkan anda satu komen baru telah dipos di senarai/iklan anda, dan/atau pemberitahuan-pemberitahuan lain. 

Kuki (Cookies)

Kuki atau “Cookies” ialah fail-fail dengan amaun data yang kecil, yang boleh termasuk pengenal pasti unik awanama (tanpa nama/anonymous). Kuki dihantar ke pelayar (browser) anda dari sebuah tapak web dan disimpan di pemacu keras (hard drive) komputer anda. 

Seperti kebanyakan web, kami menggunakan “kuki” untuk mengumpul maklumat. Anda boleh mengarahkan pelayar anda untuk menolak semua kuki atau menandakan apabila satu kuki sedang dihantar, Bagaimanapun, jika anda tidak menerima kuki, anda mungkin tidak dapat menggunakan beberapa fungsi/bahagian daripada Web/Khidmat kami. 

Keselamatan (Security)

Keselamatan Maklumat Peribadi anda adalah penting kepada kami, namun ingat bahawa tiada kaedah penghantaran melalui Internet, atau kaedah storan elektronik, yang selamat 100%. Sementara kami berjuang menggunakan cara-cara yang boleh diterima secara komersial, kami tidak dapat menjamin keselamatan mutlaknya. 

Pautan-pautan ke Web-web Lain

Kami mungkin menyediakan pautan-pautan ke web-web lain di Web untuk kemas-kemas kini berita atau artikel, atau tujuan-tujuan pemasaran, promosi. Bagaimanapun, bila anda berada di web-web mereka, anda dinasihati membaca Dasar Privasi mereka memandangkan ia mungkin berbeza dengan dasar-dasar kami. 

Perubahan-perubahan Dasar Privasi

Dasar Privasi ini berkuatkuasa mulai 27 Februari 2016 dan ia akan kekal berkuatkuasa kecuali berhubung dengan mana-mana perubahan dalam peruntukan-peruntukan pada masa depan, yang akan berkuatkuasa serta-merta selepas dipos di laman (PosCari) ini. 

Kami memiliki hak mengemas kini atau mengubah Dasar Privasi kami pada bila-bila masa dan anda haruslah menyemak Dasar Privasi ini secara berkala. Pengguna berterusan anda pada Khidmat ini selepas kami mengepos mana-mana ubahsuaian pada Dasar Privasi di laman ini akan dianggap pengiktirafan/penerimaan anda terhadap ubahsuaian dan keizinan anda untuk patuh dan terikat oleh Dasar Privasi yang telah diubahsuai. 

Jika kami membuat mana-mana perubahan bahan pada Dasar Privasi ini, kami akan memberitahu anda sama ada melalui alamat emel yang anda beri kepada kami, atau melalui peletakan satu notis jelas di web kami (di sini, di laman ini). 

Hubungi Kami

Jika anda ada apa-apa soalan tentang Dasar Privasi ini, sila hubungi kami melalui emel:

admin [at] poscari [dot] com

 

Iklan DASAR di SEMUA LAMAN

Ini ialah cubaan widget untuk diterbitkan di DASAR SEMUA LAMAN.